Mutfak dolabı renkleri ve ölçüleriyle ilgili bilmeniz gereken her şey
Eski mutfağınız sizi sıkıyor ve üstüne bir de farklı tesisat ve kullanım sorunları mı çıkarıyor artık? O halde şöyle güzel bir mutfak tadilatı yaptırmanın vakti gelmiş demektir. Yeni evinize mutfak tercih ederken de, halihazırda yaşıyor olduğunuz evinizin eski mutfağını yenilerken de aslında hemen hemen aynı süreçlerden geçersiniz ve bu süreçler bir yanıyla heyecan verici ve kendimizi iyi hissetmemizi sağlayan, bir yanıyla da karar vermesi oldukça güç ve zaman ve enerji harcatan süreçlerdir. Ama iyi tarafından bakalım, sonuçta hepimiz, özellikle söz konusu yaşadığımız yerler olduğunda her zaman yeniliklerden hoşlanırız çünkü yaşam alanlarımızın yenilenmesi aslında hayatımızda yeni bir sayfa açıyormuşuz hissi verir.
Hele ki mevzu bahis yaşam alanı öyle alelade bir yaşam alanı değil de, içinde aktif olarak çokça zaman geçirdiğimiz mutfaklar olduğunda bu yenileme ve tercih süreci çok daha titizlikle ilerlenmesi gereken bir sürece dönüşüyor. Mutfakları diğer yaşam alanlarından ayıran en önemli özelliklerinin başında içinde çalışılan, yemek pişirilen, hazırlanan, bulaşıkların temizlendiği, mutfak malzeme ve gereçlerinin depolandığı ve tabii ki aile ve arkadaşlarımızla yemekli toplantıların yaşandığı oldukça dinamik bir yaşam alanı olması geliyor.
Hal böyle olunca mutfak tasarımlarında en can alıcı unsur da mutfağın dolaplarının yerleşimi oluyor. Kusursuz bir yerleşim planlayabilmek için de öncelikli olarak yapmanız gereken şey mutfak dolabı ölçülerini mutfağınızın mimari yapısına göre doğru olarak kararlaştırabilmek. Peki mutfak ünitelerinizin doğru ölçüsünü nasıl belirleyebilirsiniz? İşte bu konuda bilmeniz gereken her şey!
Ankara mutfak dekorasyon firması siteler
Farklı mimari formlar için farklı boyut seçenekleri DekorcuZade Concept’te
Öncelikle mutfağınız için mutfak üniteleri söz konusu olduğunda çoğumuz hem ekonomik hem de pratik olan hazır mutfak seçeneklerini değerlendiriyoruz elbette. Özel tasarım mutfak dolabı yaptırmak da bir seçenek elbette ancak hem tadilat sürecini uzatan hem de maddi açıdan çok daha pahalıya mal olan bir seçenek olduğu için pek tercih edilmiyor. Gelgelelim, bazı küçük, dar ya da sıra dışı formlara sahip olan mimari biçimler nedeniyle, kimi mutfak yalnızca özel tasarım dolaplar ile kusursuz bir kullanım kolaylığına erişebiliyor. Ancak ister özel tasarım dolap yaptıracak olun, isterseniz de hazır mutfak dolaplarını tercih edin, her durumda birden fazla boyut seçeneği mevcut elbette.
Hareket alanı
Çetinkaya mutfak Ankara mutfak dekorasyon firması
Mutfak dolaplarınızın boyutlarına karar verirken ve yerleşim planını dizayn etmeden önce öncelikle mutfağınızın büyüklüğünü ölçmeniz ve çalışırken rahatlıkla iş yapabileceğiniz bir hareket alanı bırakacak şekilde tasarımı hayata geçirmeniz gerekir. Yani mutfak ünitelerini tercih ederken önce plan ölçülerini hesaba katmalısınız. Belirli bir standardın üzerinde, tek kişi için konforlu ve rahat bir çalışma alanı oluşturabilmek için iki tezgah arasında kalan, ya da bir duvar ve bir tezgah arasında kalan hareket alanının genişliği en az 110 cm olmalıdır. Eğer mutfağı çoğunlukla iki kişi aynı anda kullanıyorsa bu alanın genişliği an az 130-140 cm olmalı. Yani eğer dar ve uzun bir mutfağınız varsa, tezgahın ve dolapların ölçülerine karar verirken önce boşluk olarak bırakmanız gereken alanı belirlemeli, ve kalan alanı dolap olarak değerlendirmelisiniz.
Dolap ve çekmecelerin açılma derinlikleri
Tabii kusursuz konforu sunabilen bir çalışma alanına erişmek için aslında dolap ve çekmecelerin açılıp kapanma derinliklerinin de hareket alanı boşluğuna eklenmesi gerekiyor ancak bu tabii ki özellikle şehir merkezlerindeki küçük apartman dairelerinde her zaman mümkün olmuyor. Ancak eğer yeterli alana sahip bir mutfaktan söz ediyorsak hareket alanı olarak ayrılan boşluğa 40-80 cm aralığında dolap ve çekmece açma kapama derinliği de eklenmesi gerekiyor.
Tezgah yüksekliği
Tezgah yüksekliği hesap edilirken her ne kadar belirli standart ölçülere genellikle bağlı kalınsa da aslında doğru tezgah yüksekliği tamamen kullanıcının boyu ile uyumlu olan yüksekliktir. Alt mutfak dolaplarının ölçülerini de belirleyecek olan tezgah yüksekliğinin en ergonomik şekilde hesabı, tezgah yüzeyi, ayakta ve dik konumda durduğunuzda dirseğinizden yaklaşık olarak 10 cm daha alçakta bulunacak şekilde yapılır. Bu yükseklik genellikle hazır mutfaklarda 85-90 cm olarak uygulanır.
Tezgah derinliği
Mutfak tezgahının derinliği de elbette mutfağınızın mimari özellikleri ve hareket alanı yeterliliğine göre değişiklik gösterebilir ancak standart ve en ergonomik tezgah derinliği 60 cm olarak saptanmıştır ve hazır mutfaklarda da bu ölçü uygulanır. 60 santimetrelik derinlik çalışma yüzeyi olan mutfak tezgahının her köşesine kolaylıkla ulaşılabilmesi açısından ideal bir derinliktir. Ayrıca çoğu zaman tezgahın altına giren bulaşık makinelerinin standart derinliği de 60 cm’lik mutfak tezgahlarına uyumludur.
Üst dolaplar
Tezgah derinliği 60 cm olduğuna göre, alt dolap ve çekmeceler de ona uyumlu olmak zorunda olduğu için alt dolapların derinliği de 60 cm olarak sabitlenebilir. Üst dolaplar ise boğucu ve tehlike arz eden bir yapıda olmamaları için tezgah alanının en az yarı derinliğinden başlamalıdırlar. Yani üst mutfak dolaplarının derinliğinin en ideal ölçüsü 30 cm’dir diyebiliriz. Üst dolapların başlama hizası da, tezgahın en az 55-60 cm üstünde olmalı.
Dolapların üst sınırı
Üst dolapların üst sınırının nerede bitmesi gerektiği ise yine kullanıcının tercihlerine ve fiziksel özelliklerine göre değişiklik gösteren bir özellik. Eğer sadece yetişebileceğiniz kadar yükseklikte bir mutfak dolabı istiyorsanız, uzmanlar bunun formülünün boy uzunluğunuzun 1,24 ile çarpılması sonucunda elde edildiğini söylüyor. Yani örneğin boyunuz 170 cm uzunluğunda ise, mutfak dolaplarınızın erişilebilirlik üst sınırı da 210 cm olarak hesaplanabilir. Zaten standart ölçülere sahip olan hazır mutfaklarda da üst dolapların yüksekliği 200-220 cm arasında oluyor. Tabii biz özellikle küçük mutfaklarda daha çok depolama alanı yaratmak için üst dolapları gerekirse tavana kadar uzatmanın iyi bir fikir olduğunu düşünüyoruz; tabii üst kısımlara uzanmak için mutfaklar için üretilen iki ya da üç basamaklı tabure tarzı sağlam ve kullanışlı merdivenlerden edinmenizi de tavsiye ediyoruz çünkü bu iş için üretilmeyen sandalyelerin ya da taburelerin üzerine basarak üst dolaplara erişmeye çalışmak tehlikeli olabilir.
Lavabo ünitesi
Mutfak tezgahının bir parçası olan lavabo bölümünün yeterince kullanışlı ve rahat olması açısından minimum evye ölçüsü uzmanlar tarafından standartlara göre, 47 cm genişlik ve 43 cm derinlik olarak belirlenmiş. Ancak elbette ki tezgahın genişliği ve büyüklüğüne göre lavabo genişliği 1 metreye kadar çıkabiliyor.
Yemek masası mesafesi
Eğer mutfağınızda bir de yemek masası ve yemek alanı olacaksa, yemek masası ile mutfak tezgahının arasında belirli bir boşluk olmasına özen göstermelisiniz. Profesyonel mutfak planlayıcılara göre bu boşluk en az 120 cm olmalı.
Renk seçimi
Mutfak dolabı ölçülerinizi en kullanışlı halleriyle belirledikten ve mutfak planınızı yaptıktan sonra geriye mutfak dolaplarınızın renklerini seçmek kalıyor tabii ki. Mutfak dolabı rengi seçmek de öyle kolay bir görev değil aslında. Hem estetik olarak mutfağımızı sıra dışı ve çarpıcı gösteren, hem de ferah ve iç açıcı bir görünüm ve kullanım kolaylığı sağlayan renk hangisi?
Çarpıcılık mı kalıcılık mı?
Doğru renk tercihi elbette her mutfak modeli için farklılık gösterir. Bugün mutfak ünitelerinin üretim teknolojileri bir hayli gelişmiş olduğundan renk seçenekleri de neredeyse sınırsız sayıda diyebiliriz. Mutfak dolaplarınızın renklerini seçerken de bu sınırsız seçeneği farklı katalog ve modelleri inceleyerek gözden geçirmenizi ve içinde yıllar geçireceğiniz bir mutfak için en uygun rengi seçmeniz gerektiğini kendinize hatırlatarak seçiminizi yapmanızı tavsiye ederiz. Bazen çok çarpıcı ve hareketli bir renk ilk bakışta bizi kendine hayran bırakabiliyor, ancak her gün aynı çarpıcı ve hareketli tonları görmek sıkıcı ve boğucu olabilir.
Küçük mutfaklar için
Eğer küçük bir mutfağınız var içinizi açacak mutfak dolabı renklerini tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Bu elbette yalnızca bej, krem ya da beyaz gibi açık ve nötr renkleri seçmeniz gerektiği anlamına gelmiyor. Doğru renk kombinasyonları oluşturarak kararında bir hareket ve ferah bir görünüm ortaya çıkarmak mümkün. Dikkat etmeniz gereken tek şey, eğer beyaz dışında bir renk düşünüyorsanız tüm mutfağı tek düze bir şekilde aynı renk olarak tasarlamamak ve bu rengin arada nefes alması gerektiğini göz önünde bulundurarak başka bir nötr renk ile onu bir araya getirmektir.
Kontrast ile derinlik yaratmak
Unutmayın ki doğru kontrastlar derinlik yaratır ve odayı olduğundan daha büyük ve geniş gösterir. Bu elbette her yaşam alanı için geçerli bir kural ancak söz konusu mutfaklar olduğunda uygulaması daha kolay bir dekorasyon hilesi. Farklı renk tonları kullanılarak oluşturulan çift renk mutfak dolabı uygulaması ile daha geniş mutfak görünümleri ortaya çıkartılıyor. Ayrıca koyu renkli duvar ve açık renkli dolap kombinasyonu da oldukça revaçta olan mutfak tasarımı uygulamalarından biri.
Eğer mutfağınızı yenilemek konusunda sormak istediğiniz başka sorular varsa sayfalarımızda yer alan profesyonellerden her zaman ücretsiz danışmanlık talep edebileceğinizi unutmayın…
MUTFAK SANATTIR