Vintage Mutfak Dolabı Modelleri
Ev dekorasyonlarında dönemsel tasarımlar hala en çok sevilen tarz olarak kabul ediliyor. Yenilikçi ve modern dekorasyonların yanında kabul gören en popüler tarz vintage. Vintage mutfak modelleri yeni nesil iç dekorasyonun vazgeçilmezlerinden.
Mutfaklar sadece yemek pişirdiğimiz ya da servis yapmak için kullandığımız alanlar değil. Bu odalar tıpkı salon veya oturma odası gibi aile bireylerinin bir araya geldiği, zaman geçirdiği, misafirlerle zaman geçirilen en gözde alanlardan biri. Durum böyle olunca da doğal olarak bu alanın dekorasyonu en az salon kadar önemli bir hale geliyor. Evinizin iç döşemesini yaparken tarz oluşturmak istiyorsanız en küçük ayrıntılarına kadar o tarzın sınırları içerisinde kalmalısınız. Yani vintage bir mutfak dekorasyonu için mutfak dolaplarının, perdesinin, mutfak mobilyalarının hatta perde ve örtülerin bile vintage olması gerekiyor. Her biri ahenk içerisindeki bu eşyaların renklerinin de vintage olması gerekir.
Vintage mutfak modellerinde en çok tercih edilen renkler hardal sarısı ile turkuazdır. Yeşile çalan turkuazı özellikle mutfak dolaplarında kullanabilirsiniz. Lacivert ve kahverenginin kiremit tonu da vintage tonlardan kabul edilir. Bunları da diğer detaylarda kullanabilirsiniz. Konforlu bir mutfak dekorasyonunda olmazsa olmaz, yemek masası ile kullanışlı sandalyelerdir. Eğer mutfağınız küçükse köşeleri değerlendirmek için burada köşe takımlarını kullanın. Köşe takımlarının da vintage tasarım olanları vardır.
Vintage Nedir? Vintage Ne Demek?
Vintage son zamanlarda büyük bir kitlenin kullandığı ve popülerleşmeye devam eden sözcüklerden birisidir. Dekorasyon, iç tasarım ve moda için önemli bir yer teşkil etmektedir. Kültürümüz için de önemli bir nokta olan nostaljik anlamına gelmektedir. Geçmiş dönemlere ait olan ve görsel anlamda bir değere sahip olan objeler için vintage sınıflandırılması yapmak mümkündür.
Tabii ki bu aşamada birçok anlam kargaşası ortaya çıkabiliyor. Özellikle vintage mobilyalar ile retro mobilyalar için bunu daha sık görüyoruz. Her ne kadar aynı gibi gözükse de bu iki tanımın birbirinden bağımsız anlamları vardır. Retro ürünler belli bir döneme ait, o dönemi yansıtan ve bunu tarif eden estetik yapıya sahip ürünlerdir. Örneğin 1960’ların mobilyaları ve günümüzde de bu görselliğe sahip mobilyalar yeni olmalarına rağmen retro olarak kabul edilir.
Çünkü yeni olması ya da eski olması retro olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bu bağlamda da her retro ürünü vintage olarak adlandırmak mümkün hale geliyor. Fakat vintage mobilyalar için retro demek yalnızca belli objeler için geçerli olacaktır. Bu anlam kargaşasını çözdükten hemen sonra mobilya sektörüne ve dekorasyona dair gelinen noktaya bakılabilir. Özellikle son dönemlerde bunu daha net bir biçimde görebiliyoruz. Vintage dekorasyon ürünlerinin yoğunlaşması bir süredir hüküm süren modern çizgileri geri plana atabiliyor. Daha klasik ve bir o kadar da yüksek görselliğe sahip ürünlerle karşılaşmaya başlamamız bundan kaynaklanıyor.
Vintage Dekorasyon Nasıl Yapılır?
Vintage iç dekorasyon konusunda özellikle belli bir dönemi yansıtmaktadır. Buna göre 1920 ile 1950 yılları bu akımın altın çağıdır. Dekoratif anlamda bir bütün olarak görülmediğine de şahit olabilirsiniz. Modern tasarımlarda çoğu zaman evin baştan aşağı benzer bir çizgide olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Vintage dekorasyon planları ise bundan bağımsız olarak yapılır. Hatta aksine birbiriyle zıt, pek yan yana gelmeyecek pek çok mobilyanın bir arada olduğu tasarımlar görebiliyoruz.
Burada tabii ki belli başlı temel algılar ön plana çıkabiliyor. Örneğin çoğunlukla bu tasarım türünü aksesuar baz alınarak kullanan çok fazla alternatife rastlayabiliyorsunuz. Yine yatak odaları için vintage bir mobilya seçimi oldukça sık karşılaşılan seçenekler arasında oluyor. Oysa evin diğer alanlarında genel bir dekoratif düzenden ziyade aksesuarlarla, ufak parçalarla ve çeşitli retro objelerle vintage görünüm sağlanıyor.
Bunun dışında sadeliğin, konforun ve şıklığın bir göstergesi olarak bilindiğini söylemeden geçemeyiz. Ayrıca hepimizin bildiği ve kültürümüzün bir parçası olarak görülen nostaljik ürünler çok güzel bir algı yaratabilir. Vintage dekorasyon denildiğinde herkesin çocukken sık sık gördüğü eski dikiş makineleri, vazolar, kütüphaneler ve vitrinler ön plana çıkabiliyor. Bilhassa oymalı ya da üzerinde farklı desenler barındıran ahşap sandıklar günümüzde orta sehpa olarak göz önünde oluyor.
Yalnızca mobilya olarak bakmamak ise bu noktada devreye giriyor. Dekoratif anlamda vintage bir stil belirlediyseniz ve bu şekilde bir dizayn planı oluşturduysanız masa örtüleriyle, dantellerle, abajur üzerine gelen örtülerle, aynalarla ya da şamdanlarla bile bu ruhu yaşatabilirsiniz. Renkler çoğunlukla vintage objelerde son derece canlıdır. Tabii ki günümüz üretimi olan retro mobilyalara bakıldığında bunu yansıtsa bile daha suni bir görünüm elde edilebiliyor. Bu yüzden vintage tasarımlar için eskitme mobilyalar yerine gerçekten eski mobilyalar restore edilerek kullanılabiliyor. Bu sebeple yatak odasında fazlasıyla tercih ediliyor ve özellikle salon ya da oturma odası gibi daha sosyal alanlarda da bu ruhu yansıtan çeşitli objeler kullanılıyor.